Прекрачване на границата ли са аватарите на починали хора?

"Това не е за всеки", признава изпълнителният директор на една от компаниите в сферата

08.06.2023 | 09:20 Редактор: Петя Кръстева
Прекрачване на границата ли са аватарите на починали хора?

Поддържането на връзка с близък човек след смъртта му е обещанието на няколко стартиращи компании, които използват силите на изкуствения интелект. Междувременно те повдигат и редица етични въпроси.

Рю Сун-юн седи пред микрофон и огромен екран, на който се появява съпругът ѝ, починал няколко месеца по-рано. "Скъпа, това съм аз", ѝ казва мъжът от екрана в демонстрационен видеоклип. През сълзи тя му отговаря и започва подобие на разговор.

Когато Лий Бьонг-хуал разбира, че има неизлечим рак, 76-годишният южнокореец моли стартъпа DeepBrain AI да създаде цифрово копие, като използва няколкочасово видео.

"Ние не създаваме ново съдържание" като изречения, които починалият никога не би изрекъл, или поне не би написал през живота си, казва Джоузеф Мърфи, ръководител на развойната дейност в DeepBrain AI за програмата "Rememory".

Идеята е същата и за компанията StoryFile, която използва 92-годишния актьор от "Стар Трек" Уилям Шатнър, за да рекламира сайта си.

"Нашият подход е да уловим спецификата на даден индивид, след което да използваме инструментите на изкуствения интелект", казва Стивън Смит, шеф на StoryFile, който твърди, че има няколко хиляди потребители на услугата му Life.

Предприемачът Пратик Десай предизвика вълнение преди няколко месеца, когато предложи на хората да запазят аудио или видео на "вашите родители, възрастни хора и близки", като изчисли, че "до края на тази година" ще бъде възможно да се създаде автономен аватар на починал човек и че работи по проект в тази насока.

Съобщението, публикувано в Twitter, предизвика буря, дотолкова, че няколко дни по-късно той отрече да е "демон". "Това е много лична тема и искрено се извинявам, че съм наранил хората", каза той.

След като губи своя най-добър приятел в автомобилна катастрофа през 2015 г. руския инженер Евгения Кюда, която емигрира в Калифорния, създава "чатбот" на име Роман – на името на като мъртвия си приятел, който се захранва с хиляди текстови съобщения, които той е изпратил на близките си.

Две години по-късно Кюда стартира компанията "Replika", която предлага персонализирани говорещи роботи - едни от най-усъвършенстваните на пазара. Но въпреки прецедента с Роман, Replika "не е платформа, създадена да пресъздаде изгубен близък човек", каза говорителят.

Somnium Space, базирана в Лондон, иска да създаде виртуални клонинги, докато потребителите са все още живи, за да могат след смъртта си да съществуват в паралелна вселена.

"Това не е за всеки", признава главният изпълнителен директор Артур Сичов в публикуван в YouTube видеоклип за своя продукт - Live Forever, който се очаква в края на годината, предаде БГНЕС.

Благодарение на генеративния изкуствен интелект съществува технология, която позволява на аватари на починали близки да казват неща, които никога не са казвали, когато са били живи.

Мари Диас, професор по медицинска психология в университета "Джонсън и Уелс", е питала много от своите пациенти, преживели тежка загуба, за виртуален контакт с техните близки. "Най-честият отговор е: "Не се доверявам на изкуствения интелект. Страхувам се, че той ще каже нещо, което няма да приема".

Снимка: Pixabay