Нов 4D радар с изкуствен интелект шпионира шофьорите и пътниците в Европа

Радарът Redspeed Sentio вече работи в Южен Лондон

07.06.2023 | 20:16 Редактор: Михаела Димитрова
Нов 4D радар с изкуствен интелект шпионира шофьорите и пътниците в Европа

Първата камера за скорост с изкуствен интелект (AI) е инсталирана в Европа и вече шпионира шофьорите и пътниците в колите, съобщи Мotor.elpais. Монтирана е в Южен Лондон и е от следващото поколение усъвършенствани решения за наблюдение на пътищата.

Redspeed Sentio е първият AI радар в света и е създаден от Redspeed International - компания, специализирана в технологии, прилагани към системи за пътна безопасност.

Този 4D радар с изкуствен интелект не само има способността да засича превишена скорост, но също така регистрира превозни средства, които са минали на червено, следи колко хора пътуват в автомобила и дали извършват нарушение. Например дали шофьорът използва мобилен телефон по време на движение, дали не е поставен предпазен колан, дори и на детско столче, ако има такова.

Новият 4D радар е оборудван с камери с висока разделителна способност и може да наблюдава до шест ленти. Това му позволява да се използва заедно с други устройства за наблюдение. Работи със слънчева енергия и е активен както през деня, така и през нощта.

Повече по темата прочетете в automedia.investor.bg

Снимка: Pixabay