Факт или измислица? Изкуственият интелект изправи "на нож" ЕК и Twitter

Еврокомисията предупреди за проблеми с дезинформацията

05.06.2023 | 19:15 Редактор: Елеонора Танева

Европейската комисия обмисля как да спусне бариера пред опасността изкуственият интелект да размива границите между факти и измислици. От Брюксел за първи път поискаха от компаниите да предложат етикет, който да идентифицира текстовете и изображенията, генерирани от изкуствен интелект.

От EК обясняват, че основната цел на обсъжданата мярка е борба с дезинформацията. Заместник-председателят на комисията Вера Йоурова предложи компаниите доброволно да възприемат в етичния си кодекс правило да предупреждават при използването на изкуствен интелект.

Заедно с комисаря за вътрешния пазар Йоурова се срещна с представители на около 40 организации, които са се присъединили към Кодекса срещу дезинформацията. Twitter обаче е взела решение да се оттегли от кодекса. 

"Смятаме, че това е грешка на Twitter. Те избраха трудния път. Избраха конфронтация. Техните действия и съвместимост с европейското законодателство ще преминат спешно под внимателно наблюдение", коментира Вера Йоурова.

От Брюксел неведнъж са подчертавали, че предвижданите етикети няма да са задължителни, а ще са част от доброволния кодекс. Комисията обаче обмисля да го включи в Закон за цифровите услуги.

Вижте повече в репортажа на Григорий Недялков.

Снимка: pixabay