Представител на ЕС: TikTok да се съобрази с предстоящите правила или ще има забрана

Неприемливо е потребителите на платформата да имат достъп до вредно съдържание, смята Тиери Брьотон

20.01.2023 | 11:15 Редактор: Вяра Димова
Представител на ЕС: TikTok да се съобрази с предстоящите правила или ще има забрана

Висш представител на Европейския съюз призова TikTok да се съобрази с предстоящите правила за съдържанието или ще трябва да се изправи пред евентуална забрана в блока – рязка промяна в тона на Брюксел, пише Bloomberg.

Еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Брьотон коментира, че е "неприемливо" потребителите на платформата да имат достъп до "вредно и понякога дори животозастрашаващо съдържание" в рамките на секунди. Той направи изявлението, след като проведе видео разговор с главния изпълнителен директор на TikTok Шоу Дзъ Чъу.

"С по-младата аудитория идва и по-голямата отговорност", пише Брьотон. Той също така изрази опасения, че някои служители на китайската компания майка ByteDance са шпионирали журналисти и че компанията прехвърля лични данни извън Европа, пише investor.bg.

Съгласно закона за цифровите услуги, с който компаниите трябва да се съобразяват от 1 септември, големите интернет платформи ще се изправят пред дълъг списък с правила за модериране на съдържанието, или ще трябва да понесат глоби, достигащи до 6% от годишните им приходи, или рискуват да получат забрана за работа в страните от Европейския съюз.

"Няма да се поколебаем да приложим пълния обхват от санкции, за да защитим нашите граждани, ако одитите не покажат пълно съответствие", пише Брьотон. Еврокомисарят е насърчил Чъу компанията му да изпълни изискванията на новия закон още преди крайния срок през септември.

Освен това Брьотон е казал на Чъу, че TikTok ще бъде сред първите цели за проверка от страна на властите в ЕС след влизането в сила на закона, коментира помощник на Брьотон пред Bloomberg. Според него, ако правилата бяха в сила днес, забраната за TikTok щеше да се обсъжда.

По-рано властите в Европейския съюз нямаха толкова открито негативен подход към TikTok в сравнение с американските им колеги. Но все повече политици в Европа изразяват опасенията си относно TikTok, особено след като компанията призна, че някои служители са имали достъп до данни на репортери.