Мъск в действие: Twitter смекчи забраната за политическа реклама

Промените са отклонение от забраната за рекламиране на кандидати, обявена от Джак Дорси през 2019 г.

04.01.2023 | 10:28 Редактор: Вяра Димова
Мъск в действие: Twitter смекчи забраната за политическа реклама

Twitter Inc. ще смекчи тригодишната си забрана за политическа реклама, което е поредната промяна в политиката след поглъщането на компанията от милиардера Илън Мъск.

Компанията заяви, че ще разшири политическата реклама, която разрешава през следващите седмици, за да "улесни обществения дебат по важни теми" и да приведе рекламната си политика в съответствие с тази на телевизиите и други медии, като предстои да бъдат обявени допълнителни подробности, предава Bloomberg.

Макар че не стана ясно колко мащабни ще бъдат промените, те представляват отклонение от глобалната забрана за рекламиране на кандидати, избираеми служители и политически партии, обявена за първи път през 2019 г. от съоснователя на Twitter и главен изпълнителен директор по това време Джак Дорси.

Дорси обоснова забраната, която си навлече гнева на кампанията за преизбиране на тогавашния президент Доналд Тръмп, с думите, че "обхватът на политическите послания трябва да бъде заслужен, а не купен", пише investor.bg.

Но откакто Мъск придоби Twitter за 44 млрд. долара, той твърди, че предишното ръководство на платформата за социални медии е извършило цензура и е въвело широки промени без особено предупреждение.

Наред с другите промени компанията прекрати политиката си, която предотвратяваше споделянето на дезинформация за пандемията, възстанови акаунтите на Тръмп и други десни политици и забрани на потребителите да следят частния самолет на Мъск.