Meta заплаши, че ще премахне новинарското съдържание във Facebook

Компанията се обяви против нова регулация в САЩ

06.12.2022 | 11:03 Редактор: Тодор Петров
Meta заплаши, че ще премахне новинарското съдържание във Facebook

Компанията майка на Facebook – Meta Platforms, заплаши да премахне новините от своята платформа, ако Конгресът на САЩ приеме предложение, целящо да улесни медийните организации да преговарят колективно с компании като Google и Facebook, предава Ройтерс.

Властите обмислят добавянето на Закона за конкуренцията и опазването на журналистиката към задължителния годишен законопроект за отбрана, като начин да се помогне на борещата се местна медийна индустрия.

Говорителят на Meta Анди Стоун написа в Twitter, че компанията ще бъде принудена да обмисли премахването на новини, ако законът бъде приет - вместо да се подчинява на упълномощени от правителството преговори, които несправедливо пренебрегват всяка стойност, която предоставяме на новинарските издания чрез увеличен трафик и абонаменти.

По думите му предложението не признава, че издателите и телевизионните оператори поставят съдържание в платформата, защото това е от полза за крайните им резултати, а не обратното.

Подобен австралийски закон, който влезе в сила през март 2021 г. след преговори с технологичните гиганти, доведе до временно спиране на новините във Facebook в страната.

Четете повече в investor.bg

Снимка: Pixabay


1
0 rate up comment rate down comment 0
Борислав
преди 1 година
Първо да се научат да трият хакнати и фалшиви профили и после да плашат. Сигнализирай за неуместен коментар