Мъск изгони всички директори в Twitter и въведе 12-часови смени

Старите служители се страхуват да не бъдат уволнени

01.11.2022 | 13:27 Редактор: Елеонора Танева
Мъск изгони всички директори в Twitter и въведе 12-часови смени

Илън Мъск действа с голям размах в новата си компания - Twitter. Той разпусна деветчленния борд на директорите и направи себе си единствен директор на услугата за кратки съобщения. 

Задачите на Борда на директорите включват избор, консултиране и наблюдение на висшето ръководство, както и вземане на основни решения относно посоката на развитие на дружеството. Но Мъск набързо елиминира този важен орган. Той уволни и предишния ръководител на Twitter Параг Агравал, както и други важни мениджъри непосредствено след придобиването на компанията за 44 млрд. долара.

Новият директор твърди, че става дума за дисциплинарно уволнение и не се дължат обезщетения. 

Според материал на Wall Street Journal Мъск се е заел бързо да постави своя отпечатък върху компанията като неконформист, обграждайки се с група от доверени съветници - и технически таланти. Според източници на медията групата работи по редица инициативи, за да се опита да подобри потребителското изживяване и приходите на платформата, докато Мъск продължава публично да изтъква потенциални промени в поредица от туитове.

Планът включва промяна на платформата чрез разширяване на проверката на потребителите и подобряване на предложенията за абонамент, за да станат по-малко зависими от рекламодателите. Освен това ще се добавят начини за печелене на пари от платформата, така че създателите на съдържание да могат да си изкарват прехраната с нея, както правят много създатели в TikTok и YouTube, казва той.

А американската телевизия CNBC твърди, че Мъск е привлякъл повече от 50 служители на Tesla, предимно софтуерни инженери от екипа на дивизията за Autopilot. Твърди се, че предишните служители на Twitter са били инструктирани от мениджърите си да работят на дванадесетчасови смени седем дни в седмицата, за да спазят кратките срокове на Мъск. 

Старите служители на компанията пък се притесняват да не бъдат уволнени без причина или предупреждение, а не да бъдат съкратени с обезщетение. Някои от тях се притесняват, че няма да могат да се възползват от опциите за акции, които трябва да бъдат придобити през първата седмица на ноември. Междувременно мнозина от тях заявиха, че все още не са получили конкретни планове от Мъск и неговия екип и до голяма степен са в неведение относно възможните съкращения на персонала в техните подразделения, бюджетите и дългосрочните стратегии. 

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС