Twitter е в ръцете на Мъск: Милиардерът размаха секирата и стресна с плановете си

Най-богатият човек в света има планове да съкрати работни места

28.10.2022 | 19:10 Редактор: Тодор Петров

Най-богатият човек в света - Илън Мъск, е новият собственик на Twitter. Сделката е на стойност 44 милиарда долара. Веднага след финализирането ѝ Мъск е направил промени. Уволнил е цялото ръководство с мотива, че го е подвело за броя на спам акаунтите в платформата. 

Финализирането на сделката слага край на месеците юридически спорове, но предизвика въпроси относно бъдещата посока на платформата. След като пое контрола над социалната мрежа, Мъск написа: Птицата е освободена. 

В отговор еврокомисарят за вътрешния пазар Тиери Бретон написа: В Европа птицата ще лети според нашите правила на ЕС. А в поста си Мъск обясни, че е купил компанията в името на бъдещето на цивилизацията и в помощ на човечеството.

Експерти вече се опитват да прогнозират какви ще са следващите му ходове, тъй като се знае, че Мъск е критичен към управлението на Twitter и политиките му за модериране. Той обвинява мрежата, че е предоставяла подвеждаща информация относно броя на потребителите на фирмата. Обяви също, че ще отмени забраните за спрени потребители, което може да включва Доналд Тръмп. Той беше изключен след бунта на Капитолия през януари 2021 г. 

За момента милиардерът не дава яснота как ще осъществи големите амбиции, които беше очертал за бъдещето на влиятелната социална медийна платформа. Най-богатият човек в света заяви, че искал да победи спамовете в Twitter, да направи алгоритми, които определят как съдържанието бива представяно на потребителите и да не допусне платформата да стане средище на омраза и разделение, дори и при ограничена цензура. 

Засега Мъск не дава подробности как ще постигне това и кой ще управлява компанията. Знае се само, че има планове да съкрати работни места, оставяйки около 7500-те служители в Twitter в неизвестност за бъдещето им.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева. 

Снимка: Bloomberg.com