Google е пред подновено антимонополно разследване: Заради гласовия асистент

Компанията е използвала Android, за да попречи на конкурентите си

09.09.2021 | 17:10 Редактор: Юлия Христова
Google е пред подновено антимонополно разследване: Заради гласовия асистент

Американският интернет гигант Google е изправен пред подновено антимонополно разследване в Европейския съюз (ЕС) за това дали може да е принуждавал производителите на устройства с Android да използват по подразбиране неговия гласов асистент Google Assistant, написа в Twitter репортер на MLEX, предава Ройтерс.

Най-новото разследване започва на фона на опасенията за потенциални антиконкурентни практики в надпреварата за пазарна доминация между Alexa на Amazon, Siri на Apple и Google Assistant.

Google вече се изправя пред големи глоби от Европейската комисия, която заяви, че компанията е използвала своята популярна мобилна операционна система Android, за да попречи на конкурентите си – практика, която датира от 2011 година.

Европейската комисия е отказала да коментира и е насочила журналистите към изказването от 9 юни на еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер по време на пресконференция относно резултатите от секторно проучване на интернет на нещата, в рамките на което респондентите са изразили притеснения относно централната роля на гласовите асистенти в умните устройства и услуги, както и от поведение, което влияе негативно на конкуренцията, пише investor.bg.

“Има опасения относно опитите да се ограничи броят на гласовите асистенти, достъпни на умните устройства“, коментира тогава Вестагер.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК