След Google и Facebook: Netflix – първото студио, изискващо ваксини

Някои експерти виждат в това дискриминация

29.07.2021 | 21:27 Редактор: Искра Ангелова

Големи световни компании поведоха нова битка срещу коронавируса. Интернет гигантите Google и Facebook обявиха, че искат всички техни служители, които работят от офисите, да са ваксинирани. Холивуд също взе мерки. А някои експерти виждат в това дискриминация.

Гигантът Google, който е с близо 140 хил. служители, въвежда изискването за ваксинация първо на територията на Съединените американски щати, а после и за целия свят.

"Правилото няма да важи за страните, където ваксините са трудно достъпни. Предвиждат се и изключения за хората, които не могат да бъдат ваксинирани по медицински причини", се казва в комюникето.

През октомври служителите на компанията ще трябва да се върнат в офисите. Тези на Facebook също. Но и за тях има ограничения. 

"Facebook ще изисква от всеки човек, който идва в един от нашите кампуси в САЩ, да бъде ваксиниран", пишат от компанията.

Twitter също вече поиска от служителите си в офисите да са ваксинирани, но отмени връщането на повечето от тях на работните им места. Вестник "Уошингтън пост" също иска служителите си да бъдат ваксинирани. 

На този фон Съединените щати отбелязват лятна вълна на вируса, най-вече заради варианта Делта. Това е и причината Netflix да стане първото холивудско студио, което налага задължителни ваксини в американски продукции за актьори и хора, които са в близък контакт с тях.

Инфекционистът доц. Атанас Мангъров отново повдига въпроса има ли нужда от това.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК