Приходи за милиарди: Колко печели Google от магазина си за приложения?

Компанията е генерирала 11,2 млрд. долара приходи от магазина си за мобилни приложения през 2019 г.

30.08.2021 | 20:42 Редактор: Жаклина Иванова
Приходи за милиарди: Колко печели Google от магазина си за приложения?

Google на Alphabet е генерирала 11,2 млрд. долара приходи от магазина си за мобилни приложения през 2019 г., сочат документи, подадени в съда, които за първи път дават ясен поглед към финансовите резултати на услугата, предава Ройтерс.

Главните прокурори на Юта и 36 други американски щата или области на САЩ съдят Google заради предполагаеми нарушения на антимонополното законодателство чрез магазина за приложения. Освен това твърдят, че през 2019 г. бизнесът е имал 8,5 млрд. долара брутна печалба и 7 млрд. долара оперативна печалба, при оперативен марж от над 62%.

Данните включват продажбите на приложения, покупките в приложенията и приходите от рекламите в тях. Google коментира пред Ройтерс, че данните "се ползват за създаване на погрешен образ на нашия бизнес в един неоснователен съдебен процес".

В събота компанията и обвинителите ѝ посочиха в отделно заявление, че е възможно завеждането на дело в края на 2022 г. във връзка с това дали Google злоупотребява с предполагаемия си монопол над продажбите на приложения за устройства с Android.

В своите тримесечни финансови резултати Google групира приходите от приложения на Google Play с тези на други услуги като част от една по-голяма категория.

Главните прокурори, както и разработчикът на мобилни приложения Epic Games и други ищци, отделно съдят Google, като твърдят, че тя генерира огромна печалба през Play Store, като прибира такса от 30% от приходите за всяка дигитална стока, продавана в приложение. Ищците твърдят, че делът е прекалено висок, което се отразява негативно на печалбата на разработчицитен на приложения.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК