Най-големият производител на чипове в Китай инвестира 8,87 млрд. долара в нов завод

Регистрираният капитал на дружеството ще бъде 5,5 милиарда долара

05.09.2021 | 17:59 Редактор: Юлия Христова
Най-големият производител на чипове в Китай инвестира 8,87 млрд. долара в нов завод

Най-големият производител на чипове в Китай Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) обяви в петък план да инвестира 8,87 милиарда долара за създаване на завод в Шанхай, което според експерти ще помогне на компанията да се възползва от широките възможности на фона на недостига на интегрални схеми в световен мащаб и ограниченията за износ, налагани от САЩ, съобщава Радио Китай.

Откриването на новата производствена линия от SMIC следва подобни планове за разширяване през последните месеци за нови заводи в Шънджън и Пекин. Инвестицията идва на фона на най-големия недостиг на чипове от години.

SMIC се присъединява към други големи производители на като Taiwan Semiconductor Manufacturing Corp, за да отговори на нарастващото търсене. Според уведомлението на SMIC до регулатора новата линия за производство на чипове в Шанхай ще има месечен капацитет от 100 000 единици 12-инчови вафли и ще се намира в Зоната за свободна търговия в района „Пудун“.

Регистрираният капитал на дружеството ще бъде 5,5 милиарда долара, а останалите до 8,87 милиарда ще бъдат набрани чрез трети инвеститори.

Въпреки че през декември миналата година Министерството на търговията на САЩ добави SMIC към списъка на китайските компании, с които се забранява американски да търгуват, тя все пак отчете силен ръст с 24,8% увеличение на приходите на годишна база през 2020 г. Според експерти, това се дължи на преориентацията на китайски фирми към местни производители на чипове като SMIC, за да се предпазят от евентуални рискове при търговията със САЩ.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК