САЩ купуват суперкомпютър, направен с чипове от Nvidia и AMD

Подобни машини вършат научна работа в сферата на здравеопазването, климата и други

25.08.2021 | 14:30 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ купуват суперкомпютър, направен с чипове от Nvidia и AMD

Американското енергийно министерство е близо до сключването на сделка за покупката на суперкомпютър, направен с чипове от Nvidia и Advanced Micro Devices, докато ключова лаборатораия очаква по-голям суперкомпютър от Intel, който беше забавен с месеци, предаде "Ройтерс".

Машината на Nvidia и AMD, която ще бъде наречена Polaris, няма да замени базираната на Intel машина Aurora, предвидена за Argonne National Lab в близост до Чикаго, която трябваше да бъде най-бързият компютър в страната, както беше обявено през 2019 г.

Вместо това Polaris, който ще заработи тази година, ще бъде тестова машина за Argonne, с която да започне да подготвя своя софтуер за компютъра на Intel, твърдят източници, запознати с въпроса.

Intel, AMD и Nvidia се борят за дял от пазара на чипове за центрове за данни. Суперкомпютрите на Съединените щати вършат научна работа в сферата на здравеопазването, климата и други проучвания. Освен това провеждат виртуални изпитания на ядрените оръжия на страната.

При първоначалното обявяване на Aurora Intel и Argonne обявиха, че машината ще бъде доставена през 2021 г., но Intel все още не е получила ключовете към чиповете Ponte Vecchio и Sapphire Rapids. През юни Intel заяви, че полупроводниците Sapphire Rapids няма да се произвеждат до 2022 г., а във вторник говорителят на Intel Уил Мос коментира, че компанията остава ангажирана с пускането на компютъра през 2022 г., пише investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК