Дефицитът на чиповете засегна всичко, следващите в списъка - смартфоните

Едва сега производителите на мобилни устройства започват да усещат влиянието на глобалния недостиг на чипове

04.08.2021 | 11:11 Редактор: Жаклина Иванова
Дефицитът на чиповете засегна всичко, следващите в списъка - смартфоните

Глобалният дефицит на компютърни чипове засегна всичко – от автомобилите до гейминг конзолите. Изглежда следващите в този списък са смартфоните, пише в свой анализ CNBC.

Полупроводниците се оказаха дефицитни тази година заради редица причини, включително затварянето на заводи заради пандемията и по-високото търсене на потребителска електроника.

Автомобилните производители бяха особено засегнати от недостига, а компании като General Motors и Ford намалиха и дори спряха производството на някои превозни средства. Конзолите също бяха засегнати, а геймърите срещнаха трудности да се сдобият с новите системи Xbox Series X на Microsoft и PlayStation 5 на Sony.

До този момент смартфоните до голяма степен се опазиха от тези проблеми, благодарение на факта, че производители като Apple и Samsung имаха запаси от важни компоненти.

"Автомобилната индустрия не се движи със същия темп като бизнеса със смартфони", коментира главният анализатор в CCS Insight Бен Ууд.

"Производителите на автомобили разчитат на по-големи и по-стари чипове, докато производителите на смартфони използват предимно най-новите процесори", допълва Ууд.

Освен това смартфоните се продават в по-големи обеми, отколкото колите, което ги прави предпочитан клиент за доставчиците. Сега производителите на мобилни устройства започват да усещат влиянието на глобалния недостиг на чипове.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК