Заради недостиг на чипове: Автомобилен гигант няма да произведе 200 000 коли

Renault планира да съкрати 14 600 работни места

30.07.2021 | 10:47 Редактор: Елеонора Танева
Заради недостиг на чипове: Автомобилен гигант няма да произведе 200 000 коли

Френският автомобилен концерн Renault SA увеличи двойно прогнозата си за загубеното производство заради глобалния недостиг на чипове. От компанията заявиха, че проблемът с веригата на доставки и повишаването на цените на суровините могат да ограничат по-нататъшното възстановяване на рентабилността.

През първото полугодие автомобилният производител отчита нетна печалба от 369 млн. долара спрямо загубата от 7,4 млрд. евро година преди това. Сега Renault очаква дефицитът на полупроводници да костват на компанията около 200 хил. превозни средства изгубено производство през тази година.

Renault предостави финансови насоки за първи път тази година. Компанията очаква маржът на оперативната ѝ печалба да достигне 2,8%, подобно на този от първото полугодие, което е под първоначалните прогнози.

Renault изостава от конкурентите Volkswagen AG и Stellantis NV поради зависимостта си от европейския пазар, който се възстановява по-бавно от Китай и САЩ на фона на пандемията от коронавирус. Продуктовата гама на концерна, предназначена за масовия пазар, където маржовете са по-ниски, също предлага по-малко възможности в сравнение с конкурентите, които дават приоритет на по-доходоносни модели, докато избират кои производствени линии да запазят, притиснати от недостига на чипове.

Паричният поток на Renault от автомобилния бизнес е отрицателен в размер на 70 млн. евро, информира investor.bg.

Renault планира да съкрати 14 600 работни места и ще намали производствения капацитет с почти една пета в опит да свие разходите с повече от 2 млрд. евро.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК