Мъск с гръмко изказване за Tesla по делото за придобиването на SolarCity

Предприемачът заяви, че производителят на електромобили е щял да "умре"

13.07.2021 | 13:20 Редактор: Жаклина Иванова
Мъск с гръмко изказване за Tesla по делото за придобиването на SolarCity

Предприемачът мултимилиардер Илън Мъск настоя в съда в Уилмингтън, Делауеър, че Бордът на директорите на Tesla Inc контролира компанията. Но също така заяви, че производителят на електромобили е щял да "умре", ако не е заемал позицията главен изпълнителен директор, защитавайки придобиването на SolarCity през 2016 г., съобщава Ройтерс.

В съдебния иск, подаден от редица пенсионни фондове и мениджъри на активи, се твърди, че Мъск и подкрепящият го директорски борд са изчерпали активите на компанията в сделка с всички акции на SolarCity на стойност 2,6 млрд. долара.

По това време ръководителят на Tesla притежава приблизително 22-процентен дял в двете компании по отделно, като някои акционери твърдят, че сделката е била насочена към спасяване на инвестицията на Мъск в SolarCity, производител на фотоволтаици.

В понеделник (12 юли) започна двуседмичният съдебен процес срещу Мъск. Той сподели, че се е опитал "много усилено да не бъде назначаван като главен изпълнителен директор на Tesla", но добавя, че това е можело да доведе до "смъртта" на компанията.

Според обвинителите Мъск е доминирал в преговорите на борда, тласкайки Tesla да плати по-голяма сума от необходимото за SolarCity, заблуждавайки в същото време акционерите относно влошеното финансово състояние на компанията.

Мъск посочва пред съда, че директорският борд на Tesla е разгледал подробно сделката и той не е бил част от комисията към борда, която е договорила условията.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК