Starlink на Мъск ще снабдява с интернет почти по целия свят до август

Инвестицията на SpaceX в мрежата ще е между 5 и 10 млрд. долара

30.06.2021 | 10:40 Редактор: Жаклина Иванова
Starlink на Мъск ще снабдява с интернет почти по целия свят до август

Сателитната мрежа на Илън Мъск Starlink е готова да снабдява с широколентов интернет целия свят до август, с изключение на полярните региони. Това съобщи самият Мъск във вторник, цитиран от Bloomberg.

Компанията на милиардера Space Exploration Technologies Corp. е изстреляла до този момент над 1500 сателита, като Starlink вече има операции в десетки държави, посочи той в презентация по време на Световния мобилен конгрес. Цялата инвестиция на SpaceX в мрежата ще е между 5 и 10 млрд. долара, преди паричният поток да е положителен, заяви още той.

"Наскоро преминахме стратегически значимия брой от 69 420 активни потребители“, посочи Мъск. По думите му мрежата е напът да отчете над 500 хил. потребители в следващите 12 месеца.

Целта на SpaceX е да осигурява широколентов интернет на до 5% от населението по света, където обикновеният оптичен и безжичен интернет не може да достигне. Мъск заяви, че вече има подписан договор с два "водещи“ държавни телеком оператора, но все още не може да ги назове, като паралелно с това се водят и още дискусии с други компании.

Starlink ще осигурява т. нар. backhaul гръбнак на техните мрежи. Сателитните мрежи в момента придвижват около 30 терабита данни в секунда, а Мъск уточни, че целта на компанията му е потребителското време за пренос на информация – или времето за отговор на системата – което да е под 20 милисекунди, пише investor.bg.

Компанията ще изстреля нова версия на сателитите на Starlink следващата година, която ще разполага с междусателитни лазерни връзки, което ще им помогне да покрият и полярните региони.

Инженерите на компанията също така разработват и нови наземни терминали за намаляване на загубите: сателитните чинии, които сега потребителите монтират на покривите си, струват 1000 долара за изработване, но се продават наполовина на тази цена, каза Мъск.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК