Мъск влиза в съда заради сливането между Tesla и SolarCity

Схема с цел изгода за самия предприемач ли е сделката?

12.07.2021 | 13:18 Редактор: Тодор Петров
Мъск влиза в съда заради сливането между Tesla и SolarCity

Илън Мъск е призован да защити в съда в Делауеър своето решение за сливане на Tesla и SolarCity Corp. Ищците, които включват няколко пенсионни фонда, притежаващи дялове в Tesla, характеризират сделката между двата бизнеса като схема с цел изгода за самия предприемач и спасяване на компанията за соларна енергия от несъстоятелност.

Мъск изпълнява ролята на председател на двете компании във времето, в което те се обединяват. Неговите адвокати оформят придобиването като възможност за реализиране на неговата цел да създаде вертикално интегрирана компания за устойчива енергия.

Основният въпрос по делото е дали Мъск, който тогава притежава приблизително 22% от Tesla, е контролирал трансакцията. Доказването на това твърдение е предизвикателство, защото по това време той е миноритарен акционер в Tesla и акционерите на компанията одобряват придобиването. 

Адвокатите на Мъск посочват, че SolarCity струва повече, отколкото Tesla е платила за нея, а членовете на борда на директорите на производителя на електрически превозни средства, включително братът на Мъск, Кимбал, действат независимо.

Съдът ще разисква и други въпроси като това дали членовете на борда на Tesla са били в конфликт и дали жизненоважна информация за сделката е била скрита от акционерите. 

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК