Радев се срещна с Amazon и Google: България ще насърчи инвестициите в човешкия капитал

Президентът отбеляза утвърждаването на България като столица на информационните технологии в Югоизточна Европа

09.07.2021 | 09:38 Редактор: Тодор Петров
Радев се срещна с Amazon и Google: България ще насърчи инвестициите в човешкия капитал

България е готова да насърчи компаниите, които инвестират в развитието на човешкия капитал, да разширят своето присъствие в страната. Това заяви президентът Румен Радев, който проведе срещи с представители на технологичните гиганти Amazon и Google. 

Двете компании, са сред над 400-те участници в международния бизнес форум, който се провежда в рамките на Инициативата "Три морета".

"Ежегодно български младежи заемат призови места на международните олимпиади по математика, физика и компютърна лингвистика. Страната ни има за цел да развие среда, в която те да реализират своя талант", посочи президентът. 

Румен Радев отбеляза и утвърждаването на България като столица на информационните технологии в Югоизточна Европа, както и като една от водещите дестинации за развитие на новостартиращи компании, което се оценява от инвеститорите, съобщиха от президентството.

Представителите на Amazon и Google поздравиха  българския президент за включването на научната и образователната свързаност към приоритетите на Инициативата "Три морета" и изразиха интерес към развитие на общи проекти. 

Платформите на Google, използвани за организацията на дистанционно обучение в средните училища поради пандемията, вече са доказали своята практичност и отговарят на целите на Инициативата, посочиха от компанията. Дигитализацията на икономиката винаги води до добавена стойност и нови работни места, бе подчертано още на срещата.

Обща бе и позицията, че без научна и образователна кохезия в Европа не може да се развива съвременна инфраструктура в региона, нито да се постигне реално социално и икономическо сближаване в Европейския съюз.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК