Радев: България очаква стратегически инвестиции от Германия

Държавният ни глава разговаря с президента Франк-Валтер Щайнмайер

09.07.2021 | 07:25 Редактор: Тодор Петров
Радев: България очаква стратегически инвестиции от Германия

"България има натрупан достатъчно опит и е готова да привлича инвестиции не само в добив на суровини, а и в сфери с висока добавена стойност. Очакваме стратегически инвеститор от Германия, който да издигне на качествено ново ниво отношенията между бизнеса и институциите", заяви държавният глава Румен Радев, който проведе среща с президента на Федерална република Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

Двамата разговаряха в рамките на Срещата на върха на Инициативата "Три морета", домакинствана тази година от президента Румен Радев в София. В срещата участваха Атанас Пеканов, заместник министър-председател по управление на европейските средства и министърът на външните работи Светлан Стоев, информираха от президентството.

Радев и Щайнмайер отбелязаха отличния политически диалог и сътрудничество в сферата на икономиката, което запазва позитивната си динамика въпреки последиците от пандемията. 

Обща бе позицията, че професионалното обучение, което страната ни развива с подкрепата на Германия, е инвестиция в последващото разширяване на двустранния икономически и инвестиционен обмен.

Днес Радев ще открие шестата среща на върха, а по-късно ще се включи в дискусия заедно със седем свои колеги. Президентският панел е под надслов "Път към по-силна, обединена и конкурентоспособна Европа". Очаква се в него участие да вземат президентите на Унгария, Литва, Румъния и изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Маргрете Вестагер. 

Основните теми на дискусиите са транспорт и дигитализация, както и инвестиции в инфраструктурата. Днес България ще предаде официално флага на Инициативата "Три морета" на следващата държава домакин на форума.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Страна на беззаконие и корупция очаква сериозни инвестиции от Германия, гръбнака на европейската икономика .....Почитания към президента, но това никак не го разбирам.За сравнение - Унгария - над 6000 германски фирми + злобното 'недоволство' на ЕС Сигнализирай за неуместен коментар