Радев: Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на "Три морета"

Президентът с държавния глава на Гърция Катерина Сакеларопулу

08.07.2021 | 15:17 Редактор: Здравко Черкезов
Радев: Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на

Общите инфраструктурни проекти на България и Гърция са в духа на целите на Инициативата "Три морета". Това заяви президентът Румен Радев на среща с гръцката си колега Катерина Сакеларопулу, която се проведе днес на "Дондуков" 2. Президентът на Република Гърция е в България по случай провеждането на Шестата среща на върха и бизнес форума на Инициативата "Три морета", предаде прессекретариатът на държавния глава.

Тази година Република Гърция е гост на Инициативата, която обединява дванадесет държави от региона на Централна и Източна Европа. Участието на страната на тазгодишната Среща на върха е принос към общата визия за по-голяма свързаност в региона, подчерта Румен Радев. "Участието на Гърция в Срещата на върха в София е много важно за България както заради нашето стратегическо партньорство, така и поради значителния потенциал за общите ни инфраструктурни проекти", заяви още българският държавен глава.

Развитието на транспортната инфраструктура, подобряването на енергийната свързаност и отварянето на нови гранични контролно-пропускателни пунктове, които да насърчат връзките между бизнеса и туризма, бяха изтъкнати като приоритети и за България, и за Гърция.

По думите на държавния глава Румен Радев, Република Гърция е важен партньор и за реализиране на пълния потенциал на транспортните коридори по оста "Север-Юг".

По време на срещата президентът Радев подчерта, че България има най-голям интерес от постигането на напредък в европейската интеграция на държавите от Западните Балкани. В диалога с Република Северна Македония страната ни очаква конструктивен и открит диалог за постигането на устойчиви и необратими резултати, които да ускорят процеса на европейска интеграция за югозападната ни съседка.

Снимка: Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК