Джо Байдън и Кристалина Георгиева се включиха в "Три морета" (ОБЗОР)

"Всяко евро, изразходвано за инфраструктура, се връща двойно", заяви председателят на МВФ

08.07.2021 | 17:44 Редактор: Здравко Черкезов

В София започна срещата на върха на инициативата "Три морета" с домакин президента Румен Радев. За форума у нас пристигнаха лидерите на 9 европейски страни. В мащабното икономическо събитие участват представители и на над 400 компании. 

Инвестиционният фонд на инициативата "Три морета" да продължи да увеличава своя капитал, за да подпомага реализирането на важните инфраструктурни проекти. Около тази позиция се обединиха участниците в бизнес форума, който се провежда в София. 

"Инвестиционният фонд продължава да се развива. Мисля, че това е модел, който ще може да се развива и мултиплицира с добри резултати. Имаме 3 инвестиции в енергетиката, транспорта и дигитализацията", заяви Радев.

"Фондът вече прави първите си инвестиции към дигитализацията. Надявам се да съберем нови стедства, насочени към транспорта. Иновациите са нова възможност за инициативата "Три морета", каза от своя страна министърът на икономиката Кирил Петков.

Със специално видео обръщение президентът на САЩ Джо Байдън застана зад инициативата и насочи вниманието към изкореняването на корупцията. 

"Демокрациите да покажат, че могат да работят и да инвестират в инфраструктурните проекти прозрачно, като се изкорени корупцията, за да може светът да няма държави, които да саботират другите държави", обърна се Байдън. 

В столицата специално за форума пристигнаха лидерите на 9 държави. 

"Трябва да се възползваме в пълна степен от тази инициатива", категоричен е президентът на Германия Франк-Валтер Щайнмайер.

"Попълваме празнотите в инфраструктурата, технологиите. Много от вас смятат, че това са органични резултати, но не са не са", смята президентът на Естония Керсти Калюлайд.

"Доволен съм от интереса, защото "Три морета" вече е извън региона ни, но както виждате от Запада, Централна Европа и други страни, заинтересовани за бизнеса", каза президентът на Латвиа Егилс Левитс.

За първи път във форума участва председателят на МВФ Кристалина Георгиева. 

"Инициативата "Три морета" има важен принос, защото наблягаме на ключовата роля на свързаността. Всяко евро, изразходвано за инфраструктура, се връща двойно", изтъкна Кристалина Георгиева.

Бизнес форумът продължава и утре, когато България ще предаде щафета на Латвия.

Вижте повече в репортажа на Виктор Дремсизов.

Снимка: Президентство

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК