България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Внесли сме 20 млн. евро в "Три морета", инициативата е важна за България

Весела Чернева: Всички пътища ни заобикалят, за нас свързаността север/юг е много важна

08.07.2021 | 09:04 Редактор: Тодор Петров

Президентът Румен Радев посреща днес в София лидерите на инициативата "Три морета". В рамките на два дни в София се срещат 9 президенти и над 400 представители на българския и чуждестранен бизнес. 

"Това не е международна организация, а идея на страните от Източна Европа да се уплътни инфраструктурата в посока север/юг. Източна Европа да се свърже по-бързо със Западна Европа и да участва по-пълноценно в производствените вериги на Запада. Идеята на инициативата е да свърже Балтийско, Черно и Адриатическо море. Да даде на Източна Европа нови кръвоносни съдове", обясни зам.-председателят на Европейския съвет за външна политика Весела Чернева

В ефира на "България сутрин" тя посочи, че всичко това става с подкрепата на САЩ, а финансирането се извършва с вноски на страните в общ фонд. 

"България е внесла 20 млн. евро в него. Фирмите от всички страни, които участват, могат да кандидатстват за средства и да участват в изграждането на инфраструктурата", заяви Чернева пред Bulgaria ON AIR.

По думите ми ѝ не би било лошо да имаме път, който да свързва Бургас и Варна. Много години говорим и за тунел под Стара планина, отбеляза тя.

"Всички пътища заобикалят България, за нас свързаността север/юг е много важна. Инициативата има допълващ характер към голямата инициатива за свързаност на Европейската комисия. Все повече страни, които не са част от Източна Европа, се интересуват от интересуват от "Три морета", каза още Весела Чернева.

Тя очаква да има конкуренция за това кой да инвестира средствата от общия фонд. Добре е българските компании да започнат да се ориентират, препоръча зам.-председателят на Европейския съвет за външна политика.

Гледайте целия разговор във видеото. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК