България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Икономист от ББР за "Три морета": Имаме огромна нужда от регионална глобализация

София Касидова: Инфраструктурните ни нужди са огромни и затова са необходими нови партньорства

09.07.2021 | 08:40 Редактор: Жаклина Иванова

Президентът Румен Радев постави засилването на иновациите и развитието на транспортната и енергийната свързаност като основни приоритети на форума "Три морета".

"Инициативата "Три морета" е инициатива, която има вече 4-5-годишна история. Освен политическия контекст, ние виждаме колко държавни глави от високо ниво събра тази инициатива в София, виждаме интерес и през Океана, което показва воля и подкрепа за инициативата", заяви директорът на управление Стратегическо развитие и планиране в Българска банка за развитие София Касидова в студиото на "България сутрин".

Икономистът добави, че инициативата "Три морета" е една регионална инициатива за една регионална глобализация.

"След последната финансова криза, ковид кризата сега, световната глобализация беше нарочена за виновница. Сега се случва точно обратното - има огромна нужда от една такава регионална глобализация и партньорства между държави за изграждане на обща инфраструктура", посочи още Касидова.

Според нея инфраструктурните нужди са огромни и затова са необходими нови партньорства със силна политическа подкрепа, които могат да идентифицират  проекти и благодарение на това да се привлече дългосрочен ресурс.

Относно това кои са финансовите инструменти, които могат да запълнят тази нужда, експертът обясни, че тези инвестиции са бавни и дългосрочни, и добави, че се финансират на фази.

"След този първоначален ресурс, който е обещан и е във фонда, ще има следващи кръгове за събиране на нови инвестиции", посочи Касидова и уточни, че е нужно партньорство с частни капитали, пенсионни фондове, чийто ресурс може да се насочи.

"Фондът, който управлява ресурса на инициативата, е построен така, че държавите да участват чрез своите банки за развитие. Нашата роля не е да генерираме проекти, а да опосредстваме комуникацията, да подпомагаме техническото управление. ББР е добре позиционирана да коментира, подпомага такъв ресурс и да насърчава българския бизнес, който е достатъчно подготвен с проекти, за да кандидатства в този фонд", уточни икономистът пред Bulgaria ON AIR.

Като едно от основните предизвикателства на постковид икономиката, Касидова отбеляза необходимостта от свързваща инфраструктура във всички измерения. И отбеляза, че България изостава в своето технологично развитие.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК