Историк от БАН: "Три морета" е антируска, антиевропейска и антигерманска инициатива

"Нека да не следваме сляпо тези държави с антируски настроения", призова д-р Войн Божинов

08.07.2021 | 21:31 Редактор: Здравко Черкезов

Бизнес и/или геополитика - къде е балансът в инициативата "Три морета"?

"За пред публиката е безспорно повече бизнес - стопански инициативи. Опасявам се обаче, че зад тях стоят геополитически интереси. Изявлението на президента Байдън ясно говори, че инициативата "Три морета" се направлява и контролира от Съединените щати", заяви историкът от БАН д-р Войн Божинов в студиото на "Денят ON AIR".

Според него инициативата изгражда "санитарен кордон" между Западна Европа и Русия по оста на "триморието" - регионът между Балтийско, Черно и Адриатическо море. Освен антируска обаче, д-р Божинов определя "Три морета" като антиевропейска и антигерманска инициатива.

"Представете си какво ще се случи, а то вече се случва, когато руските природни ресурси се обединят с високите немски технологии", посочи риторично историкът.

Присъствието на Гърция във форума днес той определи като логично и очаквано.

"Гърците имат дипломация отпреди да имат модерна държава. Гърция следи внимателно всичко, което става в региона на Черноморието и оста "Север-Юг", която трябва да се изгради именно покрай инициативата", обясни д-р Божинов.

Историкът е песимист спрямо загатнатия инвестиционен инструмент от 650 млрд. евро за страните от "Три морета".

"Откъде ще дойдат тези пари?! Или нашите приятели отвъд Океана ще пуснат печатницата? Или, което е най-важното, кой ще вземе тези пари? Не са ли за подкупване на местни елити?!", пита д-р Божинов пред Bulgaria ON AIR

Негативът от участието на България в инициативата е, че "влизаме в онази група държави, включително Румъния, Полша и балтийските страни, които всячески показват своите антируски настроения", стана ясно от думите му.

"Нека да не следваме сляпо тези държави, нека следваме своя национален интерес. Аз не мисля, че българският народ гледа негативно на Русия", смята събеседникът на Ганиела Ангелова.

Той е на мнение, че в геополитически план в момента се прави се разлом между "стара Европа" и "нова Европа", където "доминира САЩ" и където след Brexit ролята на "троянски кон" на САЩ в ЕС ще играят именно държавите от Източна Европа.

"Триморието" е пътят, по който трябва да се неутрализира Русия. Първо, това трябва да стане чрез Беларус. До 2030 г. плановете на САЩ са ясни - Путин трябва да бъде преборен. Но по някакъв начин те трябва да сложат ръка върху руското ядрено оръжие", коментира д-р Божинов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
мъгъл
преди 2 години
Когато опорен историк говори за икономика , опорките му лъсват по мозъчните гънки... Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 2
Илиев
преди 2 години
Д-р Божинов изреди няколко антита,но аз слушах и гледах президента на Германия,който от високата трибуна приветства форума "Трите морета"!Колкото за отношенията ни с Русия,ние винаги сме обърнати с лице към нея и към обикновените хора на братския ни славянски народ. Сигнализирай за неуместен коментар