Великобритания разследва дали Amazon и Google се справят с фалшивите отзиви

Твърди се, че системите на Amazon се провалят в спирането на търговците, които манипулират продуктови обяви

26.06.2021 | 10:11 Редактор: Жаклина Иванова
Великобритания разследва дали Amazon и Google се справят с фалшивите отзиви

Британският антимонополен регулатор започна разследване дали Amazon.com и Google правят достатъчно, за да се справят с фалшивите отзиви в платформите си, пише Wall Street Journal.

Службата по конкуренция и пазарите (CMA) заяви, че ходът е свързан с опасенията, че Amazon и Google не полагат достатъчно усилия, за да адресират проблема с фалшивите отзиви в своите сайтове, но допълни, че все още не е ясно дали двете компании са нарушили закона.

От години технологичните гиганти се борят с фалшиви отзиви, тъй като някои търговци си плащат за писане на коментари за техни продукти. Но тази  практика е трудна за проследяване от компаниите.

Всичко това се случва в момент, в който скорошните разследвания на пазарната мощ и опазването на неприкосновеността на компаниите от Силициевата долина хвърлят светлина върху подвеждащите онлайн отзиви. Коронавирусната пандемия доведе до насочване към онлайн потребление, увеличавайки зависимостта на потребителите от онлайн отзиви, за да решат кой продукт да си купят.

Решението на CMA следва друго разследване, започнало през май 2020 г., което оценява вътрешните системи на няколко компании и процесите за засичане и справяне с фалшивите отзиви. Работата предизвика притеснения, че Amazon и Google не правят достатъчно, за да засичат фалшиви и подвеждащи отзиви и подозрително поведение, да разследват и съответно да премахват проблемните елементи или да налагат адекватни санкции.

CMA твърди още, че се опасява, че системите на Amazon се провалят в адекватното спиране или засичане на търговците, които манипулират продуктовите обяви.

Четете повече по темата в investor.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК