Хакерска група открадна 26 млн. пароли за акаунти в Amazon, Facebook и Netflix

Те случайно са разкрили местоположението на базата данни

11.06.2021 | 16:50 Редактор: Жаклина Иванова
Хакерска група открадна 26 млн. пароли за акаунти в Amazon, Facebook и Netflix

Експерти по киберсигурност съобщиха за откраднати данни, съдържащи 26 млн. пароли за популярни уебсайтове, между които Amazon, Facebook и Netflix, съобщава британският "Метро“.

Хакерите са използвали злонамерен софтуер, за да откраднат 1,2 терабайта данни, включително информация за плащания, от 3 милиарда компютри, базирани на Windows, между 2018 и 2020 г. В допълнение към паролите базата данни съдържа повече от 2 милиарда бисквитки и 6,6 милиона други файлове. 
Около половината от тях са текстови файлове, много от които съдържат идентификационни данни за вход, които потребителите са запазвали на работните си плотове. Данни за плащане и данни за автоматично попълване също са били откраднати от приложения като уеб браузъри.

Голямото хакване на данни е открито от фирмата за киберсигурност Nordlocker, която заяви, че така нареченият "безименен зловреден софтуер“ е бил използван за събиране на данни от потребителски устройства. Този тип персонализиран злонамерен софтуер, който се предава по имейл и незаконно изтеглен софтуер, може да бъде закупен онлайн само за $100, твърдят от компанията.

Говорител на Nordlocker каза, че хакерска група случайно е разкрила местоположението на базата данни. Кой е откраднал данните и дали някои от тях са били използвани злонамерено, остава неизвестно.

Можете да разберете дали вашият имейл адрес или телефонен номер са били компрометирани в резултат на хакване на данните в уебсайта Have I Been Pwned, предаде БНР.

Нова работна група, създадена за справяне с кибератаките в САЩ, обяви, че е повдигнала първото си наказателно обвинение в началото на юни. Работната група е обвинила латвийския хакер Алла Вите в участие в атаки, насочени към училища и болници.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК