Amazon спечели битката си в съда срещу ЕС

Европейски съд нанесе удар по мерките на блока срещу нелоялните данъчни сделки с мултинационални компании

12.05.2021 | 16:20 Редактор: Жаклина Иванова
Amazon спечели битката си в съда срещу ЕС

Amazon спечели битката си срещу заповед на Европейския съюз за заплащане на около 250 млн. евро заради неплатени данъци в Люксембург, след като европейски съд нанесе удар по мерките на блока срещу нелоялните данъчни сделки с мултинационални компании, предава Ройтерс.

В рамките на отделен случай обаче френската Engie загуби обжалването си срещу заповедта на ЕС за връщане на данъци в размер на 120 млн. евро на Люксембург.

Базираният в Люксембург Върховен съд заяви, че Amazon не се е ползвала със специално предимство в рамките на данъчната си сделка с Люксембург.

"Европейската комисия не доказа по необходимия правен стандарт, че е имало неправомерно намаляване на данъчната тежест на европейското дъщерно дружество на Amazon“, коментира съдията.

Решението по казуса с Amazon е неуспех за еврокомисаря по конкуренцията Маргрете Вестагер, която агресивно използва правилата на блока за държавна помощ, за да се справи с данъчните сделки между мултинационалните компании и държавите от ЕС.

Засега усилията на Вестагер имат смесено представяне. Най-големият ѝ неуспех се състоя миналата година, когато съдът отхвърли нейна заповед, принуждаваща Apple да плати 13 млрд. евро данъци на Ирландия.

През 2019 г. същият съд отхвърли заповедта ѝ Starbucks да заплати до 30 млн. евро данъци на Нидерландия, припомни investor.bg.

Въпреки това Вестагер получи подкрепа за заповедта, с която накара Fiat Chrysler Automobiles да върне 30 млн. евро данъци на Люксембург. Автомобилният производител обжалва решението пред Върховния съд на ЕС.

Вестагер успешно накара Ирландия, Люксембург, Нидерландия и Белгия да променят практиките на данъчното си регулиране и подтикна Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) да започне работа по потенциално глобално данъчно споразумение относно това как подобни големи компании да бъдат облагани.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК