Ограничили сме електронните отпадъци, но се задава по-сериозен проблем

Директивата на ЕС за отпадъци от електрическо и електронно оборудване не е получила актуализация от 2000 г.

20.06.2021 | 19:40 Редактор: Тодор Петров
Ограничили сме електронните отпадъци, но се задава по-сериозен проблем

Въпреки популярността на домашните устройства за работа и развлечения, планетата е успяла да ограничи производството на електронни отпадъци през 2020 г. Това показва доклад на ООН.

Световните продажби на електроника са спаднали с над 6% през първите девет месеца на годината, доминирани от пандемията. Според доклада безпрецедентният спад е предотвратил производството на 4,9 милиона тона електронни отпадъци.

ООН прие доклада като възможност да насърчи правителствата да създадат пътища за по-добри процеси на рециклиране на електронни стоки, съобщи Euronews.

Европа и Северна Америка отговарят за създаването на почти половината от всички електронни отпадъци. Страните с високи доходи, най-големите виновници в много случаи, всъщност допринaсят за срива по много минимален начин. Истинските губещи са потребителите в страните със средни и ниски доходи, които не само имат задачата да набавят материали за много от нашите джаджи, но и сега са свидетели на "дигитално разделение", при което плащанията за техните джаджи намаляват с 30%. 

Голяма част от отдалечаването от продуктите идва под формата на основни домакински уреди, като фурни, хладилници и перални машини. В най-добрия случай това предполага новооткрита устойчивост на ремонта на стоки за бита. В най-лошия случай означава, че икономическите напрежения, приписвани на Ковид-19, допринасят за това ежедневните неща просто да не се заменят, което влияе върху качеството на живот на хората.

В по-голямата си част електронните отпадъци все още не са включени в програмите за устойчивост на най-влиятелните политици в света. Електронното ни потребление се промени значително през последното десетилетие и това не отразява правителствената политика. Директивата на ЕС за отпадъци от електрическо и електронно оборудване (ОЕЕО) не е получила актуализация от 2000 г. насам.

Четете повече по темата в Investor.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК