Министър Личев пред Bulgaria ON AIR: Забраняваме вноса на отпадъци от страни извън ЕС

Спешна актуализация на бюджета на министерството, поиска той

28.05.2021 | 09:05 Редактор: Искра Ангелова

Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Тонове грешки, натрупани с години от предишни управления, открива служебният министър Асен Личев, влизайки в кабинета си в Министерството на околната среда и водите.

"Големите грешки са, че основни политически документи не са придвижени. Както и плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риск от наводнение, които уреждат за държавата начина на управление, гарантиране, че няма да има наводнения", каза Личев пред камерата на Bulgaria ON AIR.

И подчерта, че документите се движат с между 8 и 16 месеца закъснение. 

"Заварих липса на функцията на министерството да създава и управлява политики за управление за опазване на околната среда. Това е основна грешка. Втората грешка, която видях - държавни служители по един или друг начин са съучаствали при създаването на схеми за усвояване на пари", допълни той.

От МОСВ подготвят забрана за внос на отпадъци от Турция и страни, които са извън ЕС.

"Колегите да подготвят заповед, която забранява вноса на отпадъци от страни, които не са членки на ЕС - Турция, Северна Македония и Сърбия. И транзитът на отпадъци на територията на България, с изключение на този между Гърция и Румъния, защото те са членки. И да се опитам да забраня, макар и временно, транспортирането на отпадъци през нашата акватория на Черно море. Това го правя от гледна точка за опазване на околната среда и водите, както и от гледна точка на общественото настроение на народа", каза още служебният министър.

Първата задача на редовния кабинет е и спешна актуализация на бюджета на министерството. Липсата на средства в предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда.

"На бюджета, приет от Народното събрание за 2021 г., му е сложен разходен лимит от 70 млн. лв. Този разходен лимит не може да бъде променен по време на служебното правителство. Това означава, че всички инвестиционни проекти оттук нататък, ако има - няма как да бъдат платени до конституиране на ново Народно събрание", подчерта Личев.

Един от големите проблеми в страната са завишените норми на прахови частици, които ни класират сред страните с най-много смъртни случаи вследствие на тях.

Вижте повече в интервюто на Тереза Кънчева с Асен Личев. 

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години
1
1 rate up comment rate down comment 0
милиардери
преди 2 години
10 години събираме отпадъци от цяла Европа, че и от Африка! Слава на ГЕРБ и мъдрото му ръководство! Сигнализирай за неуместен коментар