Започва проверка за финансови злоупотреби в МОСВ

Видях държавни служители, че са участвали в схеми за усвояване на пари, заяви министър Личев

27.05.2021 | 18:31 Редактор: Здравко Черкезов

Проверки за финансови злоупотреби ще има и в Министерството на околната среда и водите. Това съобщи ресорният служебен министър Асен Личев. Той заяви, че бюджетът на министерството е изчерпан, а пропуските са се трупали с години.

"Големите грешки, веднъж като политика, са, че основните политически документи не са придвижвани", смята министър Личев.

Забавянето и натрупаните пропуски може да доведат до сериозни последици.

"Управлението и гарантирането, че няма да има наводнение, се движи с между 8-16 месеца закъснение. Втората грешка, която заварих - видях държавни служители, че са участвали по един или друг начин при създаването на схеми за усвояване на пари", посочи той. 

От финансова гледна точка проблеми също има, а за решението им е необходима актуализация на бюджета. Служебният кабинет обаче няма такива правомощия. А най-потърпевшо е Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС), където са натрупани най-сериозни дефицити.

"ПУДООС е с бюджет и приет от народното събрание за 2021 г. му е сложен разходен лимит от 70 000 лв. Това означава, че всички инвестиционни проекти, ако има такива, няма да бъдат платени до ново Народно събрание", категоричен е министър Личев.

От министерството подготвят забрана за внос на отпадъци от Турция и от страни, които са извън ЕС. 

Вижте повече в репортажа.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК