Европейски компании изграждат гигафабрики за електрически батерии

Ще се преборят ли с огромната конкуренция в лицето на Tesla и азиатските играчи?

20.06.2021 | 17:30 Редактор: Тодор Петров
Европейски компании изграждат гигафабрики за електрически батерии

Все повече европейски компании започват да изграждат гигафабрики за електрически батерии - сектор, който заедно с Tesla, е доминиран до голяма степен от азиатски играчи.

Норвежката енергийна компания Freyr планира изграждане на фабрика, подхранвана от вятърна и хидроенергия в Мо и Рана, отдалечен крайбрежен град близо до един от най-популярните ски курорти в страната. Daimler и BMZ вече са създали енергийно ефективни гигафабрики в Германия. Френското новосъздадено предприятие Verkor планира съоръжение на север от Тулуза, разказва Би Би Си.

Великобритания планира първата си оперативна гигафабрика за батерии до края на 2023 г. Управлявана от фирма, наречена Britishvolt, тя ще се захранва от водноелектрическа енергия, добивана от Норвегия, както и от офшорни вятърни паркове.

На 200 км южно от арктическия кръг, в Северна Швеция, стартъпът Northvolt, съоснован на двама бивши ръководители на Tesla, вече е започнал строителството на своята гигафабрика. Компанията се надява да осигури една четвърт от електрическите батерии в Европа.

Европейските производители на автомобили и батерии ще продължат да се сблъскват с тежка конкуренция от страна на големите азиатски марки, много от които вече са създали свои собствени гигафабрики в ЕС. Те включват LG Chem, която има завод в Полша, и Samsung SDI и SK Innovation, които са построили фабрики в Унгария.

Четете повече по темата в Bloombergtv.bg

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК