Български завод с пробив: Иновативен наш електромобил ще се продава в Европа

От компанията смятат, че това ще донесе огромни ползи за българската икономика

05.06.2021 | 15:00 Редактор: Жаклина Иванова

Български завод с пробив на германския пазар. Иновативен електромобил, произведен в Русе, ще се сглобява в Германия и ще се продава основно в Западна Европа. От компанията смятат, че това ще донесе огромни ползи за българската икономика.

Росен Даскалов започва разработването на иновативния електромобил през 2018 година. 

В по-голямата си част електромобилите ще се произвеждат в България. 

"Ще сглобяваме и ще произвеждаме всички компоненти и части в Русе, в нашата база. Естествено, ще я разширяваме колкото е необходимо. Като идеята на немската страна е да можем да атакуваме по-лесно западноевропейските пазари, защото България е тясна за този вид продукт, който ние искаме да наложим", добави той.

Електроавтомобилът е предназначен за градската среда за превоз на стоки и товари и няма конкуренция до момента.

"Интересното при него е, че той има една иновация, която я няма в световен мащаб, а именно специални фотоволтаични панели в неговото товарно пространство, които сами по себе си позволяват до 20% допълнителна енергия и пробег на ден", разказа още Даскалов. 

Компанията ще стартира с няколкостотин бройки, като прогнозите са производството да достигне до 20 000 електромобила годишно. Според Росен Даскалов това ще се отрази на цялата икономика на страната.  

"Първо, ние искаме всички части и компоненти да се произвеждат в България, ако можем да привлечем външни доставчици. В момента има над 170 фирми, които произвеждат части за автомобили в България. Искаме тези фирми да ги привлечем и да станат наши поддоставчици, т.е цялата икономика да има полза от този наш бизнес", каза още той.

В началото на юни, компанията пусна на борсата 2 милиона акции. Събраните средства ще се използват за доизграждане на немския завод и закупуване на машини.

Вижте повече в репортажа на кореспондентите ни.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


9
1 rate up comment rate down comment 1
Стефан
преди 2 години
Дано "някой" не си го присвои. Както стана с небезизвестния завод за асансьори. Сигнализирай за неуместен коментар
8
1 rate up comment rate down comment 4
OMG
преди 2 години
То па голяма иновация... Да туриш два слънчеви панела и да спечелиш 20%... Колко са *** инженерите на Тесла и Тойота, че не са се сетили за тая извънземна иновация... )))))) Сигнализирай за неуместен коментар
7
4 rate up comment rate down comment 6
Я виж ти
преди 2 години
От къде мога да си купя акции? Сигнализирай за неуместен коментар
6
21 rate up comment rate down comment 3
Николай
преди 2 години
Дано да му потръгне! Конкуренцията е много голяма. Стискаме палци за иновативни бизнеси в БГ. Сигнализирай за неуместен коментар
5
12 rate up comment rate down comment 15
Коко
преди 2 години
Тия глупости ги четем, слушаме и гледаме 50 години. Хладна кокошка просо сънува. Та не бяха супер коли, та не беше София 1200 и 1300 - пълен *** от фибростъкло, които нямаше една равна страна, та после двигатели, задежвани с вода и куп глупости. Спрете се, не пишете преди Наистина нещо реално да се появи. Сигнализирай за неуместен коментар
4
6 rate up comment rate down comment 4
Случайно прочел
преди 2 години
Да се сглобяват в България! Сигнализирай за неуместен коментар
3
11 rate up comment rate down comment 7
SOLАRNIJA ЧОВЕК
преди 2 години
ПОНЕ СЪС 50 ГОДИНИ ЗАКЪСНЕНИЕ ЕЛЕКТРОМОБИЛИТЕ СА ФАКТ НО ПРОБЛЕМА СЕГА Е ЧЕ АВТОМОБИЛИТЕ НЕ МОГАТ САМИ ДА СПАЗВАТ ОГРАНИЧЕНИЯТА НА СКОРОСТА И ДРУГИ ЕЛЕМЕНТАРНИ ПОДРОБНОСТИ КОИТО АВТОПИЛОТА ПРИТЕЖАВА С ДВЕ ДУМИ КОЛИ БЕЗ АВТОНОМНО ЗАДВИЖВАНЕ НЯМАТ РАБОТА ПО ПЪТИЩАТА АКО ТРЯБВАТ ОЩЕ 50 ГОДИНИ СРАМОТА Е.!!! Сигнализирай за неуместен коментар
2
12 rate up comment rate down comment 7
Българин
преди 2 години
1
17 rate up comment rate down comment 11
бг смешки
преди 2 години
този от 5 години го говори тва и нищо ! Сигнализирай за неуместен коментар