1000 души на Марс до 2050 година?

Ентусиастите прогнозират дори милионен град до 2100 г.

21.02.2021 | 17:00 Редактор: Никола Симеонов
1000 души на Марс до 2050 година?

"Постоянното присъствие на хора на Марс ще бъде възможно до края на десетилетието, а до 2100 г. може да има град с население от един милион", смята Робърт Зубрин, президент на Марсианското общество, инженер и ентусиаст в изследванията за Марс.

Пърсивиърънс е петият марсоход, доставян някога от НАСА на повърхността на Марс. Едновременно с него на Червената планета сега продължава работа марсохода Curiosity. Засега присъствието на хора на Марс остава научна фантастика, тази планета е твърде далеч и крие много загадки. Но, както се надяват учените, именно роботизирани мисии като марсохода в крайна сметка ще помогнат за превръщането на пилотираните полети до Марс в реалност. На въпроса кога е възможно да се разчита на появата на обитаема база на съседна планета, Зубрин посочи 2030 година.

Бизнесменът и собственик на SpaceX Илон Мъск преди това обяви целта да започне пилотирани полети до Марс до 2026 г., но според експерта този план ще бъде коригиран, пише БГНЕС.

“Най-вероятно ще отнеме време до 2030 г. Вероятно до 2026 или 2028 г. той ще може да изпрати кораби Starship с товарни или роботизирани мисии до Марс и да започне автоматизирано изграждане на базата. Преди да изпратим хора там, ще ни трябва мощности, системи за генериране на гориво от марсиански кислород и вода “, – подчертава Зубрин, който основава  "Марсианското общество“ през 1998 г. като платформа за научни форуми, обмен на мнения и лобистки интереси в изследването и развитието на Марс.

Плановете на Мъск да изпрати милион жители на Земята на Марс до 2050 г., според експертът са твърде “амбициозни”.

“Но ние можем да изпратим дотогава хиляда души, те ще създадат индустриални и селскостопански възможности на Марс, така че да има възможност да се поддържа жизнената дейност на повече хора. Колкото повече хора летят до Марс и се родят на Марс, толкова по-бързо ще разширим нашето присъствие, ще станем град до 2070 г., град с над милион или дори повече жители до 2100 г. “, казва Зубрин пред РИА Новости.

Дискутирайки дали изследването на Марс ще премине без човешки жертви, експертът каза: “Винаги ще съществува риск при изследването, но никога не е постигнато нищо голямо без смелост.”

Зубрин завърши интервюто с думите на съветския космонавт Юрий Гагарин – “Тръгнахме!”

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК