7 минути ужас – времето, докато Пърсивиърънс кацне на повърхността на Марс

Пробите, които ще събере, ще бъдат върнати на Земята от друг апарат с мисия след 10 г.

19.02.2021 | 17:52 Редактор: Юлия Христова

Марсоходът на НАСА кацна на Червената планета след 7-месечно пътуване. Минути след това, в наземния контрол в Пасадена получиха от апарата първите черно-бели снимки от повърхността на Марс.

Марсоходът Пърси, както накратко го наричат беше изстрелян с ракета Атлас 5 през лятото на миналата година от Кейп Канавъръл.  Летя 7 месеца, за да се стигне до снощната мисия за спускане на роувъра на повърхността на Марс. Това стана посредством въздушен кран. Пърси е голям колкото лек автомобил. Целта му е да вземе проби от Червената планета и да проучи възможностите за живот на Марс. Няколко минути след успешната мисия, марсоходът изпрати и първите снимки. Пърси е 5-ят марсоход изпратен от НАСА на Червената планета. 

След изминати над 470 милиона километра марсоходът навлезе в атмосферата на Марс с скорост от 19 хиляди километра в час. 

Кацането беше посрещнато с възгласи, тъй като вероятността за успех на мисията беше 50% Секунди след приземяването в контролния център беше получен сигнал от роувъра. 

"Всеки път когато излитаме или кацаме – имаме 2 плана. Първият е да стане това, което искаме, вторият, който е ето този – това е планът за извънредни ситуации... ето това се случва с втория план", каза директорът на мисията Томас Зурбучен.

Седем минути ужас – така от НАСА наричат времето, докато марсоходът кацне успешно на повърхността, защото в това време те нямат контрол върху апарата и могат само да го наблюдават. 11 минути след успешното приземяване Пърси изпрати и първите снимки. Роувърът е снабден с редица научни инструменти, чиято основна цел е да изследва има ли условия за човешко съществуване на Червената планета. Може да взема проби от два метра дълбочина и за първи път разполага с дрон, чиято цел е да изследва атмосферата на друга планета. 

"Около час след кацането, получих обаждане от президента на Съединените щати и първите му думи бяха: Поздравления, човече! И познах, че е президента, тъй като не знаех кой звъни, но само президента може да каже: Поздравления, човече", заяви администраторът в НАСА Стив Джърсик. 

Пърси кацна в делтата на пресъхнала река, вливаща се в кратер, който преди повече от 3 милиарда години е бил езеро пълно с течна вода, мястото е кръстено със славянското Йезеро, взето от едноименното босненско село, където са получили писмо от НАСА за това, че ще ползват името. 

"Кой знае, може утре някой жител на нашето село да стане инженер и да участва именно в мисия на НАСА или в някое друго голямо подобно събитие", обясни кметът на с. Езеро Снежана Ружичич. 

Пробите, които марсоходът събере, ще бъдат върнати на Земята от друг апарат с мисия след 10 години.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Космонавт
преди 3 години
Кой снима кацането на "Пърси" отстрани ?! В Холивуд ли ?! Сигнализирай за неуместен коментар