Хеликоптер на Марс: НАСА изпраща "Инджинюъти" на червената планета

Учените ще докажат, че е възможно да се управлява устройство на друга планета

15.02.2021 | 20:45 Редактор: Никола Симеонов
Хеликоптер на Марс: НАСА изпраща

Повече от век след първия моторизиран полет на Земята, НАСА възнамерява да докаже, че е възможно да се управлява устройство на друга планета, в случая - мини-хеликоптер, който трябва да полети на Червената планета, предаде "Франс прес".

Транспортиран на борда на мисията "Марс 2020", която се очаква да достигне дестинацията си във вторник, малкият хеликоптер "Инджинюъти" ще трябва да извърши подвиг: да се издигне във въздух с плътност, която се равнява на едва 1 процент от тази на земната атмосфера, пише БНР.

Всъщност "Инджинюъти" прилича повече на голям дрон. Основното предизвикателство за инженерите: да го направят възможно най-лек, за да може да се издига в изключително лек въздух. В крайна сметка мини-хеликоптерът с четири крачета, тяло и две насложени перки тежи само 1,8 килограма. Витлата ще се въртят със скорост от 2400 оборота в минута - около пет пъти по-бързо в сравнение със стандартен хеликоптер.

"Инджинюъти" е снабден със слънчеви панели за презареждане на батериите, като голяма част от енергията ще се използва за загряване (през нощта температурата на Марс достига до минус 90 градуса Целзий).

Мини-хеликоптерът освен това може да прави снимки и видеоклипове.

"Инджинюъти" е поставен под "корема" на марсохода "Пърсивиърънс" - основното транспортно средство на мисията. Веднъж озовал се на Марс, малкият хеликоптер ще бъде пуснат на повърхността и роувърът ще се "претърколи" над него, за да се отдалечи.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК