Китайската сонда изпрати видео от Марс (ВИДЕО)

В него се вижда повърхността на планетата

12.02.2021 | 15:11 Редактор: Никола Симеонов

Безпилотният китайски космически апарат "Тянвън-1" изпрати до командния пункт на Китайското национално космическо управление видеозапис, заснет в орбитата на Марс, съобщи ТАСС.

Записът бе разпространен от Китайската централна телевизия.

Сондата е заснела повърхността на планетата, движейки се от осветена от Слънцето част на Марс към по-тъмната му страна. На кадрите може да се види марсианският релеф, пише БГНЕС.

Преди това "Тянвън-1" направи първа снимка на Червената планета и я изпрати до командния център. На черно-белия кадър са запечатани равнината "Ацидалия", кратерът "Скиапарели", долината "Маринър".

На 10 февруари "Тянвън-1" успешно навлезе в орбитата на Червената планета. Ден по-рано в орбита навлезе сондата на ОАЕ "Амал". Очаква се през май-юни китайският апарат да кацне в южната част на равнината Утопия.

Следващата седмица НАСА ще спусне роувъра "Пърсивиърънс" на Марс. Само САЩ досега са успели да осъществят кацане в тежките условия - осем пъти, като се започне от мисиите "Викинг".

На Марс сега работят спускаем апарат и роувър, а шест други мисии са на орбита - три американски, две европейски и една индийска.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК