След 7-месечно пътуване сондата на ОАЕ навлезе в орбитата на Марс

Проектът "Hope" бележи първата мисия на страната в Дълбокия космос

10.02.2021 | 10:12 Редактор: Радостина Димитрова
След 7-месечно пътуване сондата на ОАЕ навлезе в орбитата на Марс

Космическият апарат на Обединените арабски емирства "Hope" навлезе в орбитата на Марс, което прави агенцията на арабската страна петата, която успешно достигна гравитационната зона на Червената планета, съобщава Bloomberg.

Сондата е достигнала орбитата на Марс в 21:57 българско време във вторник, гласи изявление, публикувано след потвърждение, изпратено от апарата до Земята. Потвърждението последва най-критичния половин час в 7-месечното пътуване на сондата, изисквайки забавяне на скоростта до само 18 000 км/ч от 121 000 км/ч и използване на автономни самокоректиращи се системи.

"Навлизането в орбитата се случи точно както беше планиранo - като по учебник", коментира Сара Ал Амири пред Bloomberg TV, държавен министър за напреднали науки в ОАЕ.

Проектът "Hope" бележи първата мисия на ОАЕ в Дълбокия космос, част от усилията на арабската страна да облекчи зависимостта си от петрола и да засили международното си положение. Страната създаде своя космическа агенция през 2014 г. и изпрати първия си астронавт в Международната космическа станция пет години по-късно. Също така в плановете на ОАЕ влиза и изпращането на безпилотен космически кораб на Луната през 2024 г.

Информацията, събрана от мисията на Марс, ще помогне за развитието на космическия сектор на страната, допълни Ал Амири. "За нас това е важното. Следващата цел е създаването на динамична космическа индустрия в нашата страна през следващите пет години."

Четете цялата статия в Bloombergtv.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК