Ще бъде ли Марс следващата Земя?

Повърхността му има общо с географски терени на нашата планета, смята астроном

20.02.2021 | 21:20 Редактор: Никола Симеонов
Ще бъде ли Марс следващата Земя?

Тази седмица с успех се увенча най-новата мисия на НАСА до Марс. След седем месеца пътуване до повърхността на Червената планета стигна планетоходът "Пърсивиърънс” – "Упорство”.

Негови задачи са да оцени доколко обитаема може да е била планетата в миналото, да търси признаци за древен живот и да събере проби, които да бъдат върнати на Земята от бъдеща мисия.

'"Марс се явява общ приоритет за много различни държави, бих казал за човечеството като цяло, по простата причина, че е най-близката по условия за живот или ресурси до Земята планета в нашата Слънчева система. Лесно се стига до Марс, лесно се каца, лесно се изследва повърхността на планетата, която в известен смисъл има много общо с географски терени на Земята", казва професора по астрономия в Харвардския университет в Кеймбридж, САЩ, Димитър Съселов.

Според него с оглед на ресурсите, Марс има възможности, които не са толкова очевидни на други места в Слънчевата система, предаде БНР.

"Може би за следващите две или три столетия Марс е най-очевидното и лесно за заселване място отвъд нашата Земя в Слънчевата система. От моя гледна точка това е бъдещето на човечеството - един ден да има не само учени и астронавти на повърхността на Марс, но също така и хора, които да живеят там постоянно. Аз желая пълен успех на всички космически мисии, независимо от кои страни са, защото е очевидно, че успешното бъдеще на човечеството е в Космоса“, каза Съселов.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 3 години
Ае уклецайте я нея,ама първо довършете земята. Сигнализирай за неуместен коментар