Квантов компютър - новата цел на американските служби

Умната машина може да помогне за разбиването на криптирани връзки

03.01.2014 | 11:41
Квантов компютър - новата цел на американските служби

Агенцията за национална сигурност на САЩ (NSA) планира да създаде изключително бърз квантов компютър, а с помощта му да бъдат разчитани криптирани връзки, съобщава Washington Post.

Подобен тип връзки се използват за защита на банковия сектор, в медицината, бизнеса и правителствените данни в целия свят.

Информацията за разработката идва от бившия служител на американските служби Едуард Сноудън, който през 2013 г. даде публичен достъп до 250 000 секретни документа. Именно от тях стана ясно, че NSA извършва шпионаж, а това доведе до един от най-големите скандали за изминалата година.

Новите разкрития показват, че квантовият компютър ще е значително по-бърз от класическите, а бюджетът на програмата, по която се създава, е 79,7 млн. долара. Голяма част от работата по нея се извършва в лаборатория в Колидж Парк, Мериленд.

Разработката на квантов компютър е цел на редица представителите на научната общност. Машината може да има революционно значение за света на медицината, както и за дешифрирането на кодове, каквато е и мисията на АНС. С подобен тип технология всички сегашни форми на заключване на данни ще бъдат разбити, което означава отключването и на много държавни тайни.

Физици и компютърни експерти отдавна спекулират с това дали усилията на Агенцията за национална сигурност са по-напреднали от тези на най-добрите цивилни лаборатории. Въпреки че пълната информация за научното изследване на службите остава неизвестна, документите, предоставени от Сноудън, предполагат, че NSA е по-близо до успеха, отколкото останалите учени.

Документите разкриват, че агенцията извършва някои от своите изследвания в големи стаи, известни като клетките Фарадей. Те са предназначени да предотвратяват проникването и изпускането на електромагнитна енергия, така че да деликатните експерименти да бъдат предпазени. 

Докато класическият компютър трябва да направи едно изчисление в даден момент, квантовият компютър може да избегне този тип изчисления, за да реши проблема. Това му позволява да открие верния отговор много по-бързо.

Квантовият компютър е труден за създаване поради деликатната му природа. Градивните елементи на такава машина включват отделни атоми, фотони и електрони. За да се поддържа квантовата природа на компютъра, тези частици трябва внимателно да бъдат изолирани от външните условия.

Създаването на работещ квантов компютър ще отвори вратите към по-лесното разбиране на силните инструменти за криптиране, които се използват днес, включително стандартния, познат като RSA.

Квантовите компютри имат много приложения в науката, включително могат да помогнат за създаването на изкуствен интелект. От документите, предоставени от Сноудън, става ясно, че американските служби се страхуват от възможните последици за националната сигурност от всичко това.

Експертите не са сигурни дали в скоро време ще може да бъде създаден квантов компютър. Преди 10 години някои експерти заявиха, че такава машина вероятно ще бъде факт чак след 10 до 100 години.