САЩ може да даде нова отсрочка на Huawei

Срокът на временното позволение за ползване на американски технологии изтича в понеделник

18.08.2019 | 19:55 Редактор: Василена Василева
САЩ може да даде нова отсрочка на Huawei

Министерството на търговията на САЩ се очаква да удължи отсрочката, дадена на Huawei Technologies, която позволява на китайската фирма да купува компоненти от американски компании, твърдят двама източници, запознати със ситуцацията, пише CNBC, цитирано от Investor.bg

"Временният генерален лиценз" на Huawei ще бъде удължен с 90 дни, допълват източниците. Първоначално през май министерството позволи на Huawei да купува някои произведени в САЩ стоки, скоро след като компанията беше поставена в черния търговски списък.
Отсрочката беше дадена, за да може ефектът върху потребителите да е минимален, а срокът изтича на 19 август.

Благодарение на това китайската компания има възможност да управлява нормално досегашните си телекомуникационни мрежи и да предлага софтуерни ъпдейти на телефоните си.

Ситуацията около лиценза, който се превърна в ключов инструмент в ръцете на Съединените щати при търговските преговори с Китай, остава плаваща и решението за продължаване на лиценза може да се промени преди изтичането на крайния срок в понеделник, коментират източниците.

Американският президент Доналд Тръмп и китайският му колега Си Дзинпин се очаква да обсъдят въпроса в рамките на телефонен разговор този уикенд, допълва един от източниците.

Huawei не е коментирала веднага въпроса. Министерството на външните работи на Китай не е отговорило веднага на изпратените въпроси.

Снимка: Reuters

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК