Huawei представи собствена операционна система Harmony

Huawei Technologies иска да продължи да използва операционната система Android

10.08.2019 | 16:29 Редактор: Юлия Христова
Huawei представи собствена операционна система Harmony

Huawei представи новата си, базирана на Linux операционна система - Harmony OS. Този ход идва, след като китайският технологичен гигант беше поставен през май в т.нар. "черен списък" на Съединените щати, което застрашава разрешението в бъдеще да продължава да използва операционната система Android на Google на своите смартфони.

Собствената операционна система на Huawei - Harmony OS ще бъде с отворен код.

По време на презентация на най-голямата в света технологична конференция в Дунгуан, Huawei заяви, че нейната операционна система Hongmeng (Harmony OS) ще използва микрокернел (минимален размер на софтуера, нужен за една ОС), което означава, че всички файлове и системи ще бъдат заключени, тъй като няма "главен ключ" за ht цялостната система, каквито имат Android, Linux и Unix.

Компанията вярва, че нейната ОС може да получи най-високо качествено одобрение от съответните регулаторни органи. Всички приложения за HTML, Linux и Android ще могат да работят в Harmony OS, според Huawei.

Технологичният гигант представя и "компилатор", който поддържа всички програмни езици и повишава производителността с 60%. Освен това Huawei каза, че миграцията между операционните системи Android и Harmony OS може да стане за около два дена, пише БНР.

Huawei Technologies  иска да продължи да използва операционната система Android, посочи Ричард Ю, изпълнителен директор на поделението на компанията за потребителски устройства, по време на конференцията за разработчици на софтуер в южния град Дунгуан.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК