Юнкер: Brexit е трагедия

Европейската комисия ще преговаря от името на ЕС по условията за раздялата

27.03.2017 | 22:30 Редактор: Иван Берберов
Юнкер: Brexit е трагедия

Brexit е трагедия и поражение, казва председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в интервю за ВВС преди очакваното в сряда започване на процеса за напускането на Великобритания, предаде Днес.бг.

Британският премиер Тереза Мей информира Брюксел, че ще изпрати писмото, с което Лондон иска развод на 29 март. Това ще е началото на процедурата за излизане от ЕС, която може да бъде задействана само едностранно от искащата страна.

"Ще бъда тъжен, когато писмото пристигне, така както бях тъжен, когато излязоха резултатите от референдума. За мен това е трагедия. Поражение и трагедия", казва Юнкер.
Той обещава преговорите за напускането да бъдат честни, но и че ЕС няма да е наивен.

Европейският съюз ще представи сметка за развода на Лондон, която ще покрива ангажиментите, вече поети от Обединеното кралство, но в нея няма да бъдат включени санкции. Според някои изчисления тя ще възлезе на около 50 милиарда британски паунда.

"Решен съм да защитя правата на европейците, живеещи във Великобритания", казва още Юнкер.

Европейската комисия ще преговаря от името на ЕС по условията за раздялата. Главният преговарящ на Комисията Мишел Барние заяви миналата седмица, че ЕС ще отстоява европейците в Обединеното кралство да се ползват с еднакви права с поданиците на кралицата, оставащи в Европа по отношение на правото на престой, достъпа до социалните и пенсионни системи, до образование и до работа.

"Това не е въпрос на пазарлък, а на човешко достойнство", казва Юнкер пред ВВС.

Според него бъдещите отношения между Брюксел и Лондон ще зависят от това как ще протекат преговорите по развода: "Независимо от всичко не съм настроен враждебно към Великобритания. Тя е част от Европа и се надявам, че ще имаме приятелски отношения през следващите десетилетия", добавя председателят на Еврокомисията.

Юнкер смята, че британците няма да имат последователи, защото "ако три, четири или пет държави напуснат, ЕС ще се срути".

Цялата статия прочетете в Днес.бг