България сутрин

Всеки делник от 9:30 часа
още

Експерт: Европа на няколко скорости е победа на здравия разум и катастрофа

България има нужда от подмяна на елита, настоя експертът по политически анализ и геополитика доц. Валентин Вацев

07.03.2017 | 09:40 Редактор: Тодор Петров
Експерт: Европа на няколко скорости е победа на здравия разум и катастрофа

Франция и Германия, подкрепяни от Испания и Италия, застанаха зад идеята за утвърждаване на Европа на няколко скорости. Това би позволило на някои страни членки да напредват по-бързо от други.

"От една страна утвърждаванато на решението е победа на здравия разум. Различните части на Европа не могат да се развиват по еднакъв начин. От друга страна това е катастрофа на идеята за Съединени европейски щати", обясни в "България сутрин" експертът по политически анализ и геополитика доц. Валентин Вацев.

Гостът на Bulgaria ON AIR е категоричен, че в ЕС има високо развит център и слабо развита периферия. По думите му този център изсмуква ресурси, а периферията снабдява ЕС с това, което има. 

"ЕС навлезе в своята финална фаза на развитие. Суровата реалност е високо развит северезопад, южен пояс, който се занимава с услуги и селско стопанство, и страни от българо-румънски тип, които са депо за евтина работна ръка", каза още доц. Вацев.

Експертът е на мнение, че новите елити на ЕС изтласкват старите. Те са национално ориентирани и Brexit е бунт на националните елити, стана ясно още от думите му.  Доц. Вацев отбеляза, че България не е субект на това развитие, а потребител и страничен наблюдател.

Според него председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер е типичен представител на отиващото си статукво. 

"Българското общество има нужда от подмяна на елита", посочи доц. Вацев и добави, че в БСП и ГЕРБ има сили, които искат да се състави нещо като коалиция след изборите. 

"Има теория, че около президента Радев може да започне процес на пренареждане на контраелитите, които при възможност да послужат като начало на подмяна на елита в България", поясни гостът в студиото на Лора Инджова.

Според него 26 март ще ни покаже как всички фрагменти на действащия политически елит ще се съобразяват помежду си, за да се легитимират по нов начин. Той е на мнение, че много трудно ще се произведе управленска формула след изборите.