Денят ON AIR

Всеки делник от 18:45 часа
още

Каква Европа искаме - икономическа или политическа?

Брекзит ще накара европейците да направят своя избор, каза Доминик Волтон пред Bulgaria ON AIR

27.02.2017 | 20:36 Редактор: Луиза Божинова
Каква Европа искаме - икономическа или политическа?

По повод организираните от Френския културен институт семинари под надслов "Нашата Европа", в предаването "Денят ON AIR" гостува Доминик Волтон, който е участник от френска страна в дебата.

Специалистът по медии и политическа комуникация каза, че Брекзит ще бъде повод за европейците да направят своя избор - икономическа или политическа Европа. По думите му оттеглянето на британците ще накара европейците да помислят над своя политически проект. 

"Един ден Великобритания ще се завърне в ЕС, това е очевидно, защото мобилизиращата мощ на Европа през цялата история е наистина невероятна", коментира Волтон в студиото на Кузман Илиев. 

На въпрос къде сбърка Европа, за да се стигне до тук, Волтон изброи следните причини: прекалено много икономика, не достатъчно политика, не достатъчно популяризиране на европейския проект и задържане на общественото мнение прекалено далече от политическия проект. 

"Европа бе сведена до една икономическа битка", заяви Волтон пред Bulgaria ON AIR. 

Той коментира още, че смачкването на средната класа няма голяма връзка с емиграцията, а е резултат от глобализацията. 

Запитан дали на власт ще дойде Марин льо Пен и ще има ли Фрекзит, Доминик Волтон отговори: "Това е трагедия - Марин льо Пен има 27-30%. Това, което е най-страшно при нея, както и в други страни е, че нарастват ксенофобските настроения."

Целия разговор вижте във видеото: