Крал Чарлз III поздрави Кейт Мидълтън за куража - какво знаем за диагнозата ѝ?

Белият дом изрази изключителната си тъга от новината, че принцесата има рак

22.03.2024 | 22:22 Редактор: Искра Ангелова
Крал Чарлз III поздрави Кейт Мидълтън за куража - какво знаем за диагнозата ѝ?

Британският крал Чарлз III, който от близо два месеца се бори с раково заболяване, заяви, че е горд от куража на принцесата на Уелс Кейт, която във видеобръщение призна, че има раково заболяване и се подлага на химиотерапия. Синът на кралица Елизабет II и съпругата му - кралица Камила, споделиха в кратка позиция, че ще продължат да бъдат до семейството на принц Уилям в този трудех за тях момент.

2-минутното послание на Кейт е записано в Уиндзор в сряда от BBC Studios. Но BBC News, които са отделно от BBC Studios, са били информирани за новината този следобед от двореца Кенсингтън по същото време, както и други медии.

"Бихме искали да пожелаем на Нейно кралско височество бързо възстановяване", пишат от BBC Studios.

Видеото се появи след седмици на спекулации. А обработената снимка, която тя пусна по повод Деня на майката, още повече засилиха конспирациите за здравето ѝ.

Белият дом изрази изключителната си тъга от новината, че Кейт има рак.

"Нашите мисли са с херцогинята и членовете на семейството, както и приятелите ѝ, в този невероятно труден момент. Разбира се, че ѝ желаем пълно възстановяване. И мисля, че е важно да уважаваме личния им живот, особено в този момент", каза говорителят на Белия дом Карин Жан-Пиер.

Лидерът на лейбъристите Кийр Стармър пък заяви, че принцесата на Уелс има цялата любов и подкрепа не само от семейството си, но и от цялата нация: "Всяка диагноза рак е шокираща, но съм окуражен от оптимистичния тон на Кейт и нейното послание за надежда".

Британският премиер Риши Сунак също пожела пълно и бързо възстановяване на принцеса Мидълтън. Той каза, че говори от името на целия британски народ.

"Аз и Уилям правим всичко възможно да приемем обстоятелствата и да с справим с проблема дискретно. Това, че Уилям е до мен, е голям източник на утеха и увереност, както и любовта и добротата, проявени към мен от толкова много от вас, които означават толкова много и за двама ни. Надяваме се, че ще разберете, че като семейство сега се нуждаем от време и уважение на нашето пространство и личен живот, докато завърша лечението си", казва още съпругата на принца.

Кога е открит ракът?

Принцесата претърпя коремна операция през януари. Дворецът не разкри подробности по това време, но каза, че процедурата е била планирана и състоянието ѝ не е свързано с рак. Но във видеото тя призна, че изследванията, направени след операцията, са показали именно тежката диагноза.

Какъв рак има принцесата?

От двореца Кенсингтън не дават подробности за това.

"Няма да споделяме повече информация. Принцесата има право на медицинска поверителност, както всички ние", заяви говорител.

Какво представлява превантивната химиотерапия?

Кейт заяви, че нейният медицински екип я е посъветвал да се подложи на превантивна химиотерапия и тя е в ранните етапи на това лечение. Това лечение е много ефективно при унищожаване на раковите клетки - може да се прилага чрез капково вливане или под формата на хапчета.

Целта е да се намали рискът ракът да остане или да се повтори.

Къде се лекува Кейт Мидълтън?

Операцията на принцесата през януари беше направена в частна лондонска клиника. Но дворецът не коментира къде се полагат грижи за нея в момента. Във видеообръщението си тя благодари на медицинския екип, който я лекува.

Колко хора се разболяват от рак?

В Обединеното кралство един на всеки двама души се разболява от рак през живота си. Най-често срещаните видове рак във Великобритания са този на гърдата, белия дроб, простатата и червата.

Всеки рак се диагностицира и лекува по определен начин.

Снимка: БГНЕС