"Безмилостно разстреляни": Руски войници екзекутираха 7 украински военнопленници

Видео показва как се предават "с вдигнати ръце"

26.02.2024 | 07:35 Редактор: Вяра Димова

Руски войници са разстреляли седем украински военнопленници край Бахмут, предаде ДПА, като цитира изявления на официални представители на украинските власти.

Екзекуцията е била извършена в събота близо до превзетия от Русия град Бахмут в източната част на Донбас, съобщи в Telegram украинският комисар по правата на човека Дмитро Лубинец. Той се позова на видеозапис, на който се вижда как украинските войници се предават "с вдигнати ръце".

"Руснаците е трябвало да ги вземат в плен, но вместо това са ги разстреляли безмилостно. Подобна екзекуция е военно престъпление. Този случай трябва да бъде регистриран като поредно нарушение на международното хуманитарно право от страна на руските сили", каза той.

Лубинец иска незабавно да се обърне официално към ООН и Международния комитет на Червения кръст. Той обвини руските въоръжени сили, че "не се интересуват" от Женевските конвенции или обичаите и правилата на войната, предаде БТА.

Само преди няколко дни руски войници бяха обвинени, че са екзекутирали най-малко шестима ранени украински войници, които не са могли да бъдат евакуирани навреме по време на превземането на Авдеевка – град в Донецк, за който се водиха ожесточени боеве. В този случай Киев се позова и на видеозапис от дрон.

Снимка: БГНЕС


3
1 rate up comment rate down comment 1
ugar
преди 2 месеца
Кой го видя??? Как се доказа??? Вие нормални ли сте да преписвате новини колкото да не заспите на работа. Сигнализирай за неуместен коментар
2
2 rate up comment rate down comment 3
Анди
преди 2 месеца
Укронацистите започват да снимат втора серия на "Буча". Този път ще има и въздушни снимки, а може и каскади. :-))) Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 1
rambaldievskievich
преди 2 месеца
Разпада се, усилено се разпада империята. Факт. Сигнализирай за неуместен коментар