Киев започва разследване за екзекуции на военни, местните в Авдеевка описват кошмара

Руското настъпление ще продължава

21.02.2024 | 19:05 Редактор: Искра Ангелова

Дни след падането на Авдеевка - украинските медии съобщиха за стотици липсващи войници. Съдбата на много от тях е неизвестна, голяма е вероятността да са попаднали в плен на руснаците. Според западни източници към момента неизвестна остава съдбата на близо 1000 украински войници.

Руското министерство на отбраната разпространи кадри от превзетия град Авдеевка. Ожесточените сражения там продължиха около четири месеца. Сред разрухата малцина са останалите местни хора.

"Страшно беше. В квартира живеехме, но всичко там е разбито. И като идват руснаците, чудим се още кои са, разбрах по едни червени ленти на униформите. Вече не знаем на какво да се зарадваме", сподели жителка на Авдеевка.

В района са били обезвредени стотици мини. Донецките проруски сепаратисти твърдят, че при изтеглянето си украинските военни са минирали тела на свои загинали колеги. Руското настъпление ще продължава и западно от Авдеевка, каквото е разпореждането на президента Владимир Путин.

От Украйна пък съобщиха, че службата за сигурност, съвместно с прокурори, води разследване за предполагаеми екзекуции на невъоръжени украински военнопленници.

Междувременно смърт на руски блогър повдигна отново въпроса какво струва на руснаците превземането на Авдеевка. Колеги на известния военен коментатор Андрей Морозов съобщиха, че той се е самоубил. Морозов, с прякора Мурц, е автор на Telegram канала "Нам пишут из Янины". По първоначална информация той се е застрелял.

Само преди три дни Морозов излезе с дълга публикация, в която критикува руското командване, че е допуснало прекалено много жертви в кампанията за Авдеевка. Според блогъра руснаците са загубили около 16 000 войници.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС