Зеленски непоколебим: Със 730 дни по-близо сме до победата във войната

Йенс Столтенберг увери: Украйна ще се присъедини към НАТО

24.02.2024 | 18:45 Редактор: Тодор Петров

Две години след началото на руската агресия срещу Украйна, западни лидери отново потвърдиха своята солидарност. По думите на председателя на Европeйската комисия - Урсула фон дер Лайен, на този ден, в който Русия предприе пълномащабната война срещу своя съсед, отбелязваме необикновената съпротива на един смел народ. 

От началото на бойните действия досега, според данните на ООН, са загинали над 10 000 украински цивилни. Почти 5 милиона са вътрешно разселени, а близо 6 милиона са бежанци в цяла Европа. 

За да демонстрират своята солидарност, днес четирима западни лидери пристигнаха в Киев с нощен влак от съседна Полша. В украинската столица отидоха премиерите на Италия, Канада и Белгия, както и председателят на ЕК.

Урсула фон дер Лайен отбеляза в специално послание необикновената съпротива на смелия украински народ и подчерта, че много важна, освен финансовата, е и моралната подкрепа. Заедно с лидерите президентът Володимир Зеленски посети разрушеното от руснаците летище "Гостомел" и направи видообръщение през телефона си. 

"Всеки нормален човек иска войната да свърши, но никой от нас няма да позволи да настъпи краят на нашата Украйна. Ето защо към думите "край на войната" винаги добавяме "при нашите условия" и думата "мир" винаги върви със "справедлив". Затова в бъдещата история споменаването на Украйна винаги ще върви с думата "независима". Борим се за това и вече сме със 730 дни по-близо до победата", заяви украинският президент. 

Руските атаки не спряха и тази нощ. Дронове бяха изстреляни към Одеса. Ударена е жилищна сграда, един човек е загинал, има и ранени. Украйна отвърна, включително с дронове на руска територия. В западния град Липецк избухна пожар в най-големия завод на руския производител на стомана НЛМК. 

На втората годишнина от войната и генералният секретар на НАТО отправи послание. 

"Украйна ще се присъедини към НАТО. Въпросът не е дали, а кога. Докато ви подготвяме за този ден, НАТО ще продължи да подкрепя Украйна. За вашата и за нашата сигурност", категоричен бе Йенс Столтенберг.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС