Денков: Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на брутална война, водена от Путин

Русия продължава да погазва човешките права, заяви премиерът

24.02.2024 | 08:16 Редактор: Толя Стоянова
Денков: Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на брутална война, водена от Путин

На тази дата, точно преди 2 години, осъмнахме с новината, че Русия е започнала война срещу Украйна. Непредизвикана, безпричинна, абсурдна война, която разтърси демократичния свят. Повече от 700 дни сме свидетели на ужасите на тази брутална война, водена от режима на Путин - опустошаване на мирни градове в Украйна, убийства на невинни хора, разрушени семейства, над 20 000 украински деца, незаконно отвлечени от руските сили. Всичко това с отвратителната цел – една независима и свободна държава, в сърцето на Европа, или да бъде поставена на колене, или да бъде унищожена. Това заяви премиерът Николай Денков по повод 2 г. от началото на войната в Украйна.

"С действията си в Украйна Русия продължава да погазва човешките права, да нарушава международното право, да нанася удари върху икономиките на всички демократични държави. Независимо от мащабната дезинформация и пропаганда на Кремъл, няма никакво съмнение, че Русия воюва срещу правото на мирен, щастлив и пълноценен живот на всеки гражданин на Европа, включително и на България", посочи премиерът.

"Нашата страна отдавна направи своя избор – да бъде мирна, демократична, свободна европейска държава. Преди две години Кремъл ни напомни, че трябва да се борим за мира и да защитаваме нашите ценности всеки ден. Днес ги защитаваме като продължаваме да подкрепяме Украйна – жертвата на тази агресия", добави Денков.

"България беше сред първите държави, които помогнаха на Украйна в началото на войната. Ще продължим да оказваме политическа, хуманитарна, материална и военна помощ, в максимална степен според нашите възможности и законодателство. Оставаме силно ангажирани в процесите по реализиране на Формулата за мир на президента Зеленски, Коалицията за украинските деца и в процесите по възстановяване на Украйна. Русия не може да спечели тази война. И един ден ще има правосъдие за всички военни престъпления срещу украинския народ. А България остава солидарна с Украйна в битката ѝ за справедлив мир – за Украйна и за всички демократични народи", заяви премиерът.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)


1
4 rate up comment rate down comment 0
Плъх канализационен
преди 1 месец
Не си позволявай да говориш от наше име,никой не те е избирал.Ти си говорител на посолството, не на нас. Ние не сме убийци като теб и останалите, обслужващи ВПК на САЩ.Ти, #%^$, и твоите началници използвате украинците, за да печелите от тяхната гибел. Украйна е дългов роб на корпорациите, които ще изсмучат остатъка от нейните активи след войната, ако още я има,а поколения украинци ще работят като роби и няма да могат да върнат заемите. ЕС също е поробен с дългове, защото е поръчител на Украйна. Сигнализирай за неуместен коментар